Zioła do zaparzania – dlaczego warto je pić?
Picie ziołowych naparów jest nie tylko zdrowe, ale często także smaczne. Zioła do zaparzania mogą być lepszym wyborem niż czarna herbata lub kawa z mlekiem. Warto więc włączyć zwyczaj popijania ziołowych herbatek do codziennego rytuału.
Zioła do zaparzania – najważniejsze zalety zdrowotne
Zioła do zaparzania są znane nie od dziś, a już od czasów starożytnych. To właśnie wtedy zioła polecano na wiele różnych dolegliwości, zwłaszcza że nie było dostępnych innych form leków. Obecnie herbatki ziołowe świetnie sprawdzają się na trawienie, cerę, wspomaganie przemiany materii, a także różne dolegliwości. Każdy rodzaj ziół ma swoje własne cechy charakterystyczne i właściwości zdrowotne. Do najpopularniejszych ziół do zaparzania można zakwalifikować następujące:
- szałwia – łagodzi dolegliwości bólowe spowodowane miesiączkami, działa antyseptycznie na zmiany w jamie ustnej, zmniejsza potliwość (co ma szczególne znaczenie w lecie);
- gojnik – zioła wzmacniające, zwiększające energię, a zmniejszające poziom zmęczenia oraz wspomagające walkę z anemią dzięki zawartości żelaza;
- morwa – zmniejsza apetyt na słodycze, reguluje poziom cukru we krwi;
- czystek – świetnie pomaga w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych, ma właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe;
- skrzyp i pokrzywa – poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci.
Jakie herbatki ziołowe wybrać?
W sklepach stacjonarnych i internetowych dostępne są również herbatki ziołowe, które łączą w sobie właściwości zdrowotne i smakowe. Przykładowo mięta herbata to świetne rozwiązanie na problemy z układem trawiennym. Herbatka miętowa zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, a dodatkowo pozytywnie wpływa na funkcjonowanie wątroby. Dodatkowo ten rodzaj ziół działa rozkurczowo i zmniejsza dolegliwości bólowe. Z kolei melisa do picia ma działanie uspokajające i poprawia trawienie. Taka herbatka polecana jest osobom, które mają trudności z zasypianiem, a także są pobudzone nerwowo. Dodatkowo melisa jest świetnym remedium naturalnym na zespół jelita drażliwego. Warto zwrócić również uwagę na herbatkę z pokrzywą, która zawiera wiele dobroczynnych składników, w tym witamin i minerałów. Pokrzywę należy pić regularnie z krótkimi przerwami co 2 tygodnie. W ten sposób można zadbać o kondycję swoich włosów, paznokci i cery, a także wyregulować pracę nerek i zadbać o swój układ odpornościowy. Świetnie sprawdza się także czystek, który od pewnego czasu przeżywa renesans. Zapobieganie infekcjom, działanie detoksykujące i wspomaganie leków na układ krwionośny, to największe zalety czystka. Dobrym rozwiązaniem jest także picie herbaty z lipą, która zapewnia lepszą odporność organizmu i działa uspokajająco. Lipa ma także korzystne działanie w trakcie przeziębień i chorób, ponieważ zwiększa potliwość i zmniejsza infekcje górnych dróg oddechowych. Zioła do zaparzania można więc pić codziennie, a także w sytuacjach wyjątkowych.
Najnowsze komentarze